Volledig scherm
Voor de eerste keer werd een drone ingezet om het dak van Slot Loevestein te inspecteren. © Kees Klijn

Drone inspecteert dak Slot Loevestein Poederoijen

POEDEROIJEN - Op Slot Loevestein in Poederoijen is deze week met een drone een bouwinspectie van het dak van het kasteel uitgevoerd. Grontmij deed dat dinsdag 4 november in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf, eigenaar van Slot Loevestein.

Een keer per vijf jaar laat het Rijksvastgoedbedrijf al zijn vastgoed inspecteren, onder meer naar de bouwkundige staat. "Volgens de arboregels mogen we niet op daken die niet veilig toegankelijk zijn", zegt Ron Lem, coördinerend inspecteur op locatie van de Grontmij. "Als ook valbescherming niet voldoende bescherming biedt, doen we de inspectie met verrekijkers. Dit is de eerste keer dat we een drone in laten zetten." Daarvoor huurde Grontmij het bedrijf Videdrone in, dat samen met Art-Vision de klus uitvoerde.
"Vanuit vier verschillende hoeken maken we opnames met de drone", zegt Dirk de Jong, eigenaar van Videodrone. "Daarbij is het van belang dat je in een line of sight werkt, dus dat de drone op de grond altijd zichtbaar is. We moeten er ook rekening mee houden dat de zon niet in de lens schijnt. Anders zie je op de beelden minder van het dak."