Volledig scherm
De auto van Hut op de parkeerplaats. © Annemiek Steenbekkers/BD

​Elektrische rijder ​loopt tegen grenzen aan in Bommelse binnenstad

ZALTBOMMEL​ ​- Zes openbare oplaadpalen ​voor elektrische auto's ​kent Zaltbommel. Aan de Omhoeken, Waalkade, Kommerstraat en De Schans elk met twee aansluitingen, op de Beersteeg een met één aansluiting. ​„​B​ij lange na niet genoeg”, reageert ​binnenstadsbewoner Patrick ​Hut​.

Hut en zijn vrouw besloten enkele jaren geleden allebei een elektrische auto te gaan rijden, maar zij is inmiddels weer teruggeschakeld op een dieselauto. ​„Zij moet regelmatig naar Mechelen in België maar dat haalt ze niet als de auto ’s ochtends niet opgeladen is.” ​​

Het aantal palen blijft volgens Hut achter bij het aantal elektrische auto's en voor aan huis opladen krijgt hij geen toestemming van de gemeente Zaltbommel. Vanaf de parkeerplaats ​achter hun huis ​is het 4,5 stoeptegel tot aan zijn tuin. „Ik mag de kabel niet van de gemeente over de stoep leggen, omdat mensen er over kunnen struikelen. Ook al loopt er nooit iemand.”

Hut kwam met een alternatief: „Laat me één auto in mijn tuin zetten en een kastje ophangen dat ook anderen kunnen gebruiken, maar we krijgen geen uitrij-vergunning in verband met een parkeervak direct achter het huis.”​

Het CDA bij monde van Hein de Kort hield onlangs ​tijdens de raadsvergadering ​een warm pleidooi voor méér oplaadfaciliteiten, vanuit het idee dat een aanbodgerichte aanpak het gebruik van elektrische auto’s stimuleert. Maar de partij vond ​vooralsnog ​weinig bijval in de raad.

Zaltbommel e.o.