Volledig scherm
Een escaperoom in Slot Loevestein © Epic Escape

Escaperoom Slot Loevestein spreekt tot de verbeelding

POEDEROIJEN - Het blijft kinderspel vergeleken bij de ontsnapping van Hugo de Groot uit Slot Loevestein, maar toch. Het idee van een escaperoom spreekt tot de verbeelding. Een groep van vier bereidt de kamer, die in november in gebruik wordt genomen, momenteel voor.

Toevalligerwijs kwamen twee sporen samen. Sunny Jansen, conservator op Loevestein, maar ook educatief actief en allerlei concepten bedenkend, was voorzichtigjes al aan het broeden op het jaar 2021. Op een nieuwe presentatie over Hugo de Groot, vierhonderd jaar na zijn ontsnapping. ,,Het idee voor een escaperoom was al eens door mijn hoofd geschoten. En toen belde Maurice.”

Kringloop en Marktplaats
Een van de mannen achter Epic Escape Waalwijk, Tilburger Maurice de Zeeuw (27), die het spoor van De Groot was gevolgd en daarbij tot in Waalwijk was gekomen. ,,Onze eerste gedachte was ‘daar gaat ons idee’”, vertelt hij. Maar al gauw bleek één en één twee. Kunnen ze bij Loevestein vertrouwen op de knowhow van De Zeeuw en zijn compagnon Roy Monden (25) uit Waalwijk, andersom zijn de escaperoombedenkers blij met de specifieke expertise bij Loevestein. De Zeeuw: ,,Zo’n verhaal moet tot in detail kloppen met dat tijdperk. Je hebt een decor nodig. Bij de escaperoom in Waalwijk hebben we spullen van de kringloop en van Marktplaats gebruikt. Dat kan hierbij niet.”

Jansen: ,,Er zal wel wat fondsenwerving nodig zijn nog om deze escaperoom te realiseren. In november willen we beginnen. Nu eerst een scenario bedenken, opdrachten uitwerken, waarschijnlijk na de bouwvak bouwen en dan eerst een paar keer testen.” Bart Wermuth, de man van het technisch onderhoud op Loevestein, is ook betrokken bij het opzetten van de escaperoom.

Akkoord van de brandweer
Over de opzet willen ze nog niks verklappen. Wel is duidelijk dat de escaperoom in de poorttoren komt, het gedeelte boven de ingang van het slot. ,,Twee verdiepingen en een zolder”, weet Jansen. ,,De brandweer moet nog wel akkoord gaan. Het idee van een escaperoom op Loevestein spreekt tot de verbeelding. We hebben al verschillende belletjes gehad met de vraag of er al gereserveerd kon worden.”

Volledig scherm
De escaperoom op Slot Loevestein moet komen in de poorttoren: twee verdiepingen en een zolder boven de ingang van het kasteel. © Annemiek Steenbekkers/BD
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement