Volledig scherm
Een groepje van 15 man deed mee aan de excursie door de binnenstad © Jasmijn Kwaks

Excursie langs fossielen en muurbloempjes in Zaltbommel

ZALTBOMMEL - Een groepje van 15 man zocht naar muurbloempjes op de oude stadsmuur van Zaltbommel tijdens de stadsexcursie van de Natuurwacht Bommelerwaard op zondagochtend. De groep vond zelfs fossielen in de binnenstad.

,,We willen bezoekers niet alleen kennis laten maken met de natuur, maar ook het bewustzijn aanwakkeren over wat er groeit in de binnenstad", legt gids en initiator Cassandra van Altena uit. Het is de tweede keer dat een stadsexcursie plaatsheeft - de vorige was in december 2014 - en het opent de blik van menig bezoeker. ,,Ik wist niet dat er zoveel fossielen te vinden waren in de stad", zegt Sandra Verbruggen, die met haar 9-jarige dochter meeloopt.

Witte vlekjes op hardsteen zijn overblijfselen van wat 350 miljoen jaar geleden schelpdieren waren. Voor de enthousiaste gids zijn de gierzwaluwen, te zien vanaf de Waalkade, het hoogtepunt. "Het is bijna een wonder dat we deze vogels zien, want doorgaans wonen ze in Afrika. Slechts drie maanden per jaar zijn ze in Zaltbommel, om te broeden onder dakpannen. Voor de rest leven de vogels in de lucht: ze paren en slapen zelfs vliegend."

Zaltbommel e.o.