Volledig scherm
Toeschouwers luisteren naar Het Waardenburgs Visserskoor © Iris van Iersel

Geen zeemannen, wel enthousiastelingen op het korenfestival in Zaltbommel

ZALTBOMMEL- Zaltbommel werd voor een middag gevuld met mannen- en sporadisch een vrouw- met rode zakdoeken, petjes en uniformen. Traditioneel organiseerden Het Waardenburgs Visserskoor, ’t Hemerts Visserskoor en het Shantykoor ‘loopend Tuygh’ zaterdagmiddag het jaarlijks terugkerende zeemanskorenfestival.

Jacky Straatman, dirigent bij Het Waardenburgs Visserskoor, ging gekleed als kapitein. Ook de rest van het koor was in bijbehorende stijl gekleed. Dit betekent niet dat een zeemanskoor of visserskoor per definitie uit mensen met een dergelijke achtergrond bestaat, vertelde Straatman. "Het is echt niet zo dat we allemaal schipper zijn. We zijn voornamelijk gewoon een club mensen die er erg van houdt om te zingen." Wat een visserskoor- of zeemanskoor typeert? "Voor de grap zeg ik wel eens: wij kunnen geen Engels", vertelde Straatman. "Wij zingen met ons koor gewoon Nederlands. Dat is herkenbaar en spreekt het publiek aan."

Drie keer betraden de koren een verschillend podium. Podium 1 was gelegen naast het terras van het Stadscafé, podium 2 bevond zich naast de Waterpoort en podium 3 stond ‘hoger’ bij De Verdraagzaamheid. Het zeemanskorenfestival is een succes, vertelde Dirk Brugmans, voorzitter van ‘t Hèmerts Visserskoor en medeorganisator van het festival. "Elk jaar is er bijna een overschot aan koren die willen deelnemen. We zorgen er wel voor dat er elk jaar iets nieuws te zien is."

Zaltbommel e.o.