Volledig scherm
© Erna Lammers

Gemeenten in Rivierenland staan niet te trappelen om azc

ZALTBOMMEL – De gemeente Zaltbommel is een van de weinige gemeenten in de regio Rivierenland die concrete stappen voor de opvang van asielzoekers onderneemt. Op korte termijn moet in de regio een opvanglocatie voor 1200 asielzoekers gerealiseerd worden.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft bij de gemeente Zaltbommel de vraag neergelegd of zij voor 300 mensen asielopvang wil organiseren. Volgens wethouder Adrie Bragt gaat het met dit aantal om een kleinschalig azc. „Voor grootschalige opvang is geen maatschappelijk draagvlak gebleken. Dat aantal van 300 is voor het COA echter de ondergrens.”

Uitgegaan wordt van een periode van 7 tot 10 jaar.

Weinig animo
Binnen de regio Rivierenland, waar 10 gemeenten onder vallen, wil het COA op korte termijn 1200 asielzoekers huisvesten. Veel animo is er niet, constateert Bragt. „Slechts bij een enkele gemeente is beweging.”

Van al dan niet lichte dwang vanuit het COA is volgens de wethouder geen sprake. „Er zijn al best veel plaatsen waar een azc voor 300 mensen is ingericht waar geen enkele discussie over is. Wij vragen nu eerst het oordeel van de raad en is dat positief, dan gaan we kijken naar potentiële locaties. Daarbij betrekken we ook de inwoners. Pas dan kunnen we het COA antwoord geven.”

Lees meer over de opvang van asielzoekers in de regio op bd.nl/vluchtelingen.

Zaltbommel e.o.