Volledig scherm
PREMIUM
Het drugslab aan de Veilingweg in Zaltbommel, op 16 april, de dag van de inval. © Bart Meesters

Grond onder drugslab Zaltbommel vervuild, riolering vernield

ZALTBOMMEL - De bodem onder en bij het in april aangetroffen drugslaboratorium aan de Veilingweg in Zaltbommel is vervuild. En ook de riolering is beschadigd. De gemeente Zaltbommel wil de schade verhalen op de eigenaar. 

Volledig scherm
Het pand is de komende drie maanden op last van de burgemeester gesloten. © Bart Meesters

Bij de ontmanteling van het drugslab aan de Veilingweg in Zaltbommel op 16 april van dit jaar was al duidelijk: hier is sprake van een vieze bende. Chemische vloeistoffen zakten her en der in de grond en liepen naar afvoerputjes. Uit een eerste onderzoek van de gemeente Zaltbommel is gebleken dat de pillendraaiers inderdaad niet erg netjes hebben gewerkt. Er is sprake van vervuiling van de bodem en beschadiging van het riool, dat daar pas vier jaar oud is. Over een lengte van een paar honderd meter zijn de buizen door de zure chemicaliën aangetast. Alleen deze schade bedraagt volgens de gemeente al zo'n 200.000 euro. Er is verder onderzoek nodig om de totale omvang van de schade vast te kunnen stellen. Ook de noodzakelijke bodemsanering zal kostbaar worden. 
In het drugslab werd op 16 april 200 liter amfetamine gevonden, plus een grote hoeveel grondstoffen, een flink aantal vaten met afval en een vuurwapen. De eigenaar, een man uit Zaltbommel, werd op de dag van de inval aangehouden, maar is inmiddels weer op vrije voeten.  Hij zal zich later voor de rechter moeten verantwoorden. De gemeente Zaltbommel heeft het bedrijfspand afgelopen woensdag voor drie maanden gesloten. Dat gebeurde in het bijzijn van de politie.