Volledig scherm
© copyright Marc Bolsius

Grondwater van Sachem in Zaltbommel weer inzet rechtszaak

ZALTBOMMEL - Het grondwater dat chemische bedrijf Sachem Europe bv in Zaltbommel oppompt, zou gecontroleerd moeten worden op de aanwezigheid van verontreiniging. De stichting Veiliger Zaltbommel probeert dat via de rechter af te dwingen. 

Er komt weer een rechtszaak over het grondwater dat chemische fabriek Sachem in Zaltbommel oppompt. Eerder schakelde de stichting Veiliger Zaltbommel, die het bedrijf kritisch volgt, de rechter in om de provincie Gelderland ertoe te bewegen om een einde te maken aan het oppompen van het grondwater. Dat is niet gelukt; Sachem mag er voorlopig mee doorgaan. In dat geval wil de stichting wel dat het opgepompte water door Waterschap Rivierenland gecontroleerd wordt op de aanwezigheid van benzeen.  Het waterschap weigert dat en tegen die beslissing gaat de stichting nu in beroep.

Vervuiling

In 2006 kreeg Sachem van de provincie een vergunning voor het oppompen van miljoenen kubieke meters grondwater. Door deze onttrekking wordt een benzeenvervuiling in de grond op z'n plaats gehouden.  Het opgepompte water gebruikt Sachem echter ook om de installaties te koelen.

De Raad van State besloot begin dit jaar dat Sachem voorlopig door kan gaan met pompen, al moet het aantal kubieke meters wel afgebouwd worden. Op den duur moet Sachem overschakelen op een eigen koelinstallatie. 

Tot die tijd maakt Veiliger Zaltbommel zich zorgen over de waterkwaliteit. ,,Het waterschap beweert dat er nooit enige verontreiniging is aangetroffen. Dat zou blijken uit een onderzoek, maar dat hebben wij nooit onder ogen gekregen", aldus de stichting. ,,Wij hebben twijfels en daarom vragen we om het koelwater te controleren alvorens het wordt geloosd op de sloot."

Wanneer de zaak dient, is nog niet bekend.

Zaltbommel e.o.