Volledig scherm
De grootste ketel ooit in Nederland. Er kunnen honderden kilo's amfetamine in worden gemaakt. © Bart Meesters/Meesters Multimedia

Grootste ketel drugsproductie ooit in Zaltbommel, goed voor honderden kilo's speed per week (video)

* UPDATE 13.40 uur * ZALTBOMMEL - Bij het drugslab dat dinsdag in een zeecontainer is aangetroffen in Zaltbommel, stond de grootste ketel die de politie tot nu toe in Nederland heeft gevonden. Ook trof de politie op het terrein een gestolen auto aan.

Afkoelen
De ketel van 700 liter is goed voor de productie van honderden kilo's speed per week. Een gespecialiseerde eenheid van politie en brandweer is woensdag de hele dag bezig met onderzoek en het ontmantelen van het lab. Het lab werd gevonden in een pand bij een autobedrijf aan de Bommelsekade in Zaltbommel. Er was veel chemisch afval in het pand aanwezig en er hingen chemische dampen. Na de inval is zeker 12 uur gewacht totdat alles was afgekoeld.

Gevaarlijke rotzooi
Het onderzoek wordt momenteel uitgevoerd door agenten van de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO), specialisten op het gebied van drugslabs en synthetische drugs. De Bommelskade is woensdag afgesloten. Bij het lab is 6000 liter aan chemisch afval aangetroffen. Dat is "gevaarlijke rotzooi", aldus de zegsman, vandaar dat het door een speciaal ontmantelingsteam wordt opgeruimd.Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Twintig labs in het zuiden van het land
De Landelijke Eenheid van de politie liet weten dat dit jaar tot nog toe twintig labs voor synthetische drugs zijn opgerold, vooral in het zuiden van het land. Het lab in Zaltbommel was voor een deel in bedrijf toen de politie er binnenviel, maar er was niemand aanwezig. "Vanaf de straat kon je al ruiken dat er iets gaande was", aldus de politiewoordvoerder.

Eigenaar
Er zijn nog geen verdachten opgepakt. De politie weet ook nog niet of de eigenaar van het autobedrijf betrokken was bij het drugslab en of hij er van wist. "In theorie is het bijvoorbeeld mogelijk dat hij dat deel van het terrein verhuurde”, legde de woordvoerder uit. De LFO doet nog de hele dag onderzoek.

Oppervlaktewater
Waterschap Rivierenland doet woensdag voor de tweede keer onderzoek naar mogelijke verontreiniging van het oppervlaktewater in de sloot bij het terrein. De eerste globale metingen van dinsdag lieten geen bijzonderheden zien.

Burgemeester Albert van den Bosch wacht het politie-onderzoek af voordat hij een besluit neemt over eventuele sluiting van het terrein en de panden. In Someren heeft de burgemeester in maart drie dagen na het aantreffen van een drugslab, het terrein en de panden voor een jaar gesloten.