Volledig scherm
Chemische fabriek Sachem bij Zaltbommel. © BD

Grote crisistest bij chemische fabriek Sachem in Zaltbommel

ZALTBOMMEL - Bij chemisch bedrijf Sachem Europe bv in Zaltbommel is dinsdagavond 2 februari een grote crisistest gaande. Deze is om 19.00 uur begonnen en duurt tot 23.00 uur.

Tijdens de test draait het om een fictief bedrijfsongeval bij Sachem. Hulpdiensten moeten reageren op een melding van een tankwagen met 20.000 liter epichloorhydrine, die door een nog onbekende oorzaak het magazijn is ingereden. Hierdoor is brand uitgebroken in één van de compartimenten waar voornamelijk brandbare stoffen opgeslagen liggen. Er trekt een fictieve rookwolk richting de A2.

Virtueel
Tijdens de test moet blijken of alle betrokkenen (hulpdiensten, de gemeente Zaltbommel, het RIVM, Waterschap Rivierenland, Omgevingsdiensten Rivierenland en Nijmegen, calamiteitenzender Omroep Gelderland en Sachem zelf) juist handelen. Doel is om de crisisorganisatie te toetsen en te verbeteren. Als het goed is, merken inwoners van Zaltbommel weinig van de test. Het incident wordt gesimuleerd door middel van een virtueel platform. Wel kan het zijn dat mensen auto's van de hulpdiensten op het terrein van Sachem zien.

Zaltbommel e.o.