Volledig scherm
Brand bij agrarisch bedrijf in Ammerzoden. © Bart Meesters/Meesters Multi Media

Honderd varkens omgekomen bij grote brand in varkensstal Ammerzoden, varkensboer ontdaan

AMMERZODEN - In een varkensstal bij Ammerzoden zijn dinsdagavond honderd varkens omgekomen door een brand in de stal waar ze werden gehouden. De hulpdiensten hebben nog geprobeerd dieren te bevrijden, maar tevergeefs.

Het vuur brak aan het begin van de avond uit in een van de varkensstallen van het agrarische bedrijf, gelegen aan de Uilecotenweg in Ammerzoden. De brandweer rukte uit voorzorg met groot materieel uit. 

Tientallen brandweerlieden van posten uit Gameren, Neerijnen, Nederhemert, Zaltbommel, Beneden Leeuwen en Geldermalsen hielpen mee om het vuur te blussen. De brand was na ruim een uur onder controle. Een groot deel van de stal kon volgens een woordvoerder van Veiligheidsregio worden gered.

In de stal zaten in totaal honderd varkens. Zij zijn allen dus als gevolg van de brand omgekomen. Verder is er ook asbest vrijgekomen, maar dit zou geen gevaar opleveren voor de volksgezondheid. Het terrein is afgezet, zodat een gespecialiseerd bedrijf de asbestresten kan opruimen.

Burgemeester gewaarschuwd

Vanwege de ernst van de situatie werd vrij snel na de uitbraak van de brand GRIP 1 afgekondigd. Dat betekent onder meer dat de burgemeester moet worden gewaarschuwd.

Veiligheidsregio schaalde bovendien vrij snel op naar 'zeer grote brand', maar echt grote vlammen zijn er niet geweest. Vermoedelijk is dit uit voorzorg gedaan vanwege een gebrek aan bluswater.

Ramen en deuren dicht

Omwonenden die last hadden van de rook, werd geadviseerd ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te schakelen.

De eigenaar van het varkensbedrijf heeft een vergunning voor in totaal 1800 varkens. Daarvan zijn er honderd dus overleden.

Ondertussen is ook de burgemeester ter plaatse gekomen. Dat is protocol als er GRIP1 wordt afgekondigd.

Hoe de brand is ontstaan, moet verder onderzoek uitwijzen. De varkens zijn vermoedelijk aan de gevolgen van rookvergiftiging om het leven gekomen. In de stal waren tijdens de brand geen andere dieren of mensen.

De varkenshouder uit Ammerzoden wilde niet reageren. Hij was te ontdaan over wat er dinsdagavond is gebeurd.

Volledig scherm
De burgemeester kwam ter plaatse bij de brand in Ammerzoden. © Bart Meesters/Meesters Multi Media
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement