Volledig scherm
Jongen (14) overvaren in Well. © Bart Meesters

Man (27) uit Brakel krijgt voorwaardelijke straf voor dodelijk ongeluk met jetski in Well

ARNHEM - De rechtbank in Arnhem heeft een 27-jarige man uit Brakel veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een werkstraf van 240 uur. De rechtbank acht bewezen dat de man op 27 mei 2017 met zijn jetski op de Maas bij Well de 14-jarige Levi Thoonen uit Helmond heeft overvaren, met fataal gevolg. Het ongeluk gebeurde voor de ogen van de vader van het slachtoffer.

Het slachtoffer is door de klap buiten bewustzijn geraakt en verdronken. Duikers van de brandweer vonden de uit Helmond afkomstige jongen op de bodem van de rivier, op ruim vier meter diepte.

Volgens de rechtbank heeft de man uit Brakel, Leon van de W., veel te hard en te dicht bij de oever gevaren. Hij moet bovendien geweten hebben dat er zwemmers in het water lagen; het was druk in en op het water. Van de W. heeft ontkend dat hij de jongen heeft geraakt. De rechter hechtte geen geloof aan zijn verklaring, ook al omdat deze niet strookte met de waarnemingen van de vader van de jongen.

'Heel onvoorzichtig'

Het Openbaar Ministerie had zes maanden onvoorwaardelijke celstraf tegen Van de W. geëist. De rechtbank zag aanleiding een mildere straf op te leggen. Van de W. is ,,heel onvoorzichtig" geweest, aldus de rechter, en heeft daarom schuld aan de dood van de jongen. Maar van opzet is geen sprake. Ook zijn er geen strafverzwarende omstandigheden, zoals drankgebruik. Van de W. heeft geholpen bij de zoekactie, tekende de rechter aan, en hij zal moeten leven met het besef dat hij schuldig is aan een dodelijk ongeval. De rechtbank noemde de zaak ,,heel naar, gevoelig en emotioneel".

De rechtbank legde Van de W. ook een vaarverbod van drie jaar op.