Volledig scherm
Maria vander Merwe met Martyn van den Hoek © Cor de Kock

Meesterpianist Van den Hoek 'geweldige leraar'

ZALTBOMMEL - "Laat je vingers over de toetsen gaan, op deze vleugel gaan ze vanzelf..." De Zuid-Afrikaanse Maria vander Merwe (22), studente aan het Utrechts Conservatorium, neemt de aanwijzingen van meesterpianist Martyn van den Hoek (wenen) ter harte.

Haar pianospel in Impromptu nr. 4 wordt merkbaar lichter. Van den Hoek (1e prijswinnaar Franz Lisztconcours in 1986) benadrukt nog eens dat het spelen op een oude Erardvleugel van een heel andere orde is dan spelen op een moderne Steinway. Dit is alweer het 4e meerdaagse muziekfestival in Zaltbommel. Eerdere jaren kwamen de componisten Schumann, Liszt, Debussy & Ravel aan bod.

Van den Hoek komt graag in de Bommelse Gasthuiskapel, met een mooie akoestiek en een prachtige mahoniebruine Erardvleugel. Van donderdag tot en met zaterdag zijn er gratis te bezoeken Masterclasses. Op vrijdag 7 februari wisselen sopraan Charlotte Margioni en Martyn van den Hoek van rol; zij neemt dan de begeleidende pianist onder haar hoede en hij ontfermt zich dan over de zanger(es).

Schubert’s muziek is lange tijd onderbelicht gebleven. Nog tot diep in de 20e eeuw liepen veel musici met grote namen met een boog om hem heen. Maar Schubert was een melodiecomponist pur sang, vandaar ook zijn meer dan 600 liederen. Vanuit Wenen komen Stefan Gartmayer, cellist bij de Wiener Philharmoniker en pianiste Tomiko Kaneko naar Zaltbommel.

Celliste Timora Rosler en violiste Lis Perry maken ook weer hun opwachting in de Gasthuiskapel. Het openingsconcert wordt vrijdagavond om 20.30 uur gegeven.

Studentenconcerten zijn er zaterdagmiddag om 14.00 uur en 16.00 uur (met liederen van Schubert) en op zondag om 12.00 uur, 14.00 uur en 16.00 uur.

Zaterdagavond om 20.30 uur staat de Italiaanse Schubert centraal.

De middagconcerten zijn steeds voor € 11 te bezoeken, avondconcerten kosten € 22. Een passepartout is voor € 44 te verkrijgen via www.engelenbakzaltbommel.nl

Gehoord:

Schubert aan de Waal, masterclasses en 7 concerten

Gasthuiskapel te Zaltbommel

Woensdag 5 februari 2013

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement