Mindf*cker Mids laat zich inspireren door ontsnappingsverhaal Hugo de Groot uit Slot Loevestein

VideoZALTBOMMEL - Met een druk op een gouden knop door onder meer illusionist Victor Mids en directeur Ien Stijns van Slot Loevestein is maandagochtend in Zaltbommel de vierde Nationale Museumweek van start gegaan. 

Het kasteel in Poederoijen, gemeente Zaltbommel, is door  museumkaarthouders uitgeroepen tot Gouden Pronkstuk. In dat kader verrees vorige week een drie meter hoge zandsculptuur aan de Waalkade die de ontsnapping van Hugo de Groot per boekenkist uit Loevestein verbeeldt. Een aantal van de makers neemt later dit jaar deel aan het WK Zandsculpturen in Den Haag.

Voor Mids is het ontsnappingsverhaal van Hugo de Groot een bron van inspiratie. ,,Ik ben zelf verschillende keren op Loevestein geweest, ook als kind al, en ik vond het een heel spannend verhaal. Hij heeft het van tevoren bedacht en wist iedereen om de tuin te leiden. En dat doe je ook als illusionist.''

Illusionist Victor Mids, burgemeester Peter Rehwinkel, Loevesteindirecteur Ien Stijns en presentatrice Kim-Lian van der Meij bij de opening van de Nationale Museumweek in Zaltbommel.
Volledig scherm
Illusionist Victor Mids, burgemeester Peter Rehwinkel, Loevesteindirecteur Ien Stijns en presentatrice Kim-Lian van der Meij bij de opening van de Nationale Museumweek in Zaltbommel. © Annemiek Steenbekkers/BD

Afleiding

De truc in dit geval volgens Mids: ,,Afleiding.  Hugo de Groot maakte gebruik van een patroon waar mensen aan gewend waren.'' Namelijk het regelmatig ophalen van die kist met boeken. ,,Dat zijn dingen die mensen op een gegeven moment opslaan in hun brein en daar verder niet meer mee bezig zijn. Dat is het moment waarop je moet toeslaan.''

Precies zoals Mids maandagochtend bij de opening aan de Waalkade in Zaltbommel deed toen hij met de hulp van twee scholieren een act uitvoerde. Daarbij liet hij een speelkaart, de klaveren drie, 'ontsnappen' uit een stok speelkaarten. Die kaart bleek in een envelopje in een klein 'boeken'kistje te zitten.

De zandsculptuur blijft tot en met komend weekend staan in Zaltbommel. Aan de Nationale Museumweek doen ruim 400 musea mee.

De metershoge zandsculptuur op de Waalkade in Zaltbommel die de ontsnapping van Hugo de Groot per boekenkist uit Slot Loevestein verbeeldt.
Volledig scherm
De metershoge zandsculptuur op de Waalkade in Zaltbommel die de ontsnapping van Hugo de Groot per boekenkist uit Slot Loevestein verbeeldt. © Annemiek Steenbekkers/BD
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement