Volledig scherm
© Thinkstock

Nog veel vragen bij plan voor windmolens langs A2 Zaltbommel

ZALTBOMMEL - Is het nou 400 meter, 360 of minder? De wettelijk voorgeschreven afstand van een 150 meter hoge windmolen tot de dichtstbijzijnde woning?

Het was inspreekster Inge van Rheenen die namens een groep omwonenden - tegenstanders van windmolens langs de A2 bij Zaltbommel - de knuppel in het hoenderhok gooide. En daarmee de leden van de commissie donderdagavond in verwarring bracht. „Teleurstellend dat we na vijf, zes jaar praten nog steeds niet weten wat de afstand tot de omgeving moet zijn”, aldus Frits van der Schans. Een concrete afstand kwam er ook niet van wethouder Simon Buwalda. Wel een indicatie van Hellen Sluiter (GroenLinks): „Die afstand is niet eenduidig, die verschilt per situatie.”

Duurzaamheidsambitie
Concrete info was sowieso hetgeen waar verschillende fracties nog naar op zoek waren bij de bespreking van de duurzaamheidsambitie van Zaltbommel (minimaal 16 procent lokaal, duurzaam opgewekte energie voor 2020). Verdere invulling volgt, zo reageerde Buwalda, maar pas zodra de raad zich heeft uitgesproken over voortzetting van Zaltbommels ambitieuze koers. Buwalda: „Er gebeurt niks wat niet aan de juridische en wettelijke eisen voldoet.”

Schoorvoetend ging een meerderheid akkoord met bespreking in de raad.

Zaltbommel e.o.