Volledig scherm
Chemische fabriek Sachem bij Zaltbommel. © BD

'Omgevingsvergunning Sachem Zaltbommel niet veilig genoeg'

ZALTBOMMEL - De omgevingsvergunning, die de provincie Gelderland eind vorig jaar aan Sachem Europe heeft verleend, laat onvoldoende zien hoe de veiligheid van omwonenden is gewaarborgd. Dat vindt de Stichting Veiliger Zaltbommel, die beroep aantekende tegen de vergunning. De meervoudige kamer van de sector bestuursrecht bij de Arnhemse rechtbank boog zich woensdag over de kwestie.

In de vergunning zijn veranderingen in de chemische fabriek vastgelegd en toegestaan. Het gaat om het vervangen van losslangen door losarmen voor de overslag van stoffen, het plaatsen van ISO- containers voor de opslag van chemische stoffen en het aanpassen van reactoren om ze onder druk te kunnen gebruiken. De Stichting Veiliger Zaltbommel maakt zich zorgen om de veiligheid en wil dat de provincie meer informatie geeft. Maar volgens de provincie gaan de eisen die de stichting stelt, de vergunning ver te buiten.

Onafhankelijk onderzoek
Woordvoerders en technisch specialisten van Sachem Europe, die bij de zitting aanwezig waren, gaven waar nodig toelichting op de gebruikte berekeningen. Ze benadrukten dat er juist uitvoerig aandacht is besteed aan de veiligheid en dat met de aanpassingen de risicocontour rond het bedrijf aanzienlijk kleiner wordt.

Onderschatten
Inhoudelijk spitste de zaak zich toe op een aantal technische details in de vergunning. De stichting uit Zaltbommel, die een extern deskundige in de arm heeft genomen, twijfelt aan de berekeningen die het bedrijf hanteert. Zo vroeg de bezwaarmaker zich onder meer af of de effecten van drukverhoging op de reactoren voldoende zijn getest. Daarnaast zouden de gevolgen van een mogelijk ongeluk op de nabijgelegen A2 door onjuiste aannames worden onderschat.

GroenLinks stelde eerder dit jaar ook al vragen over de veiligheid rondom het concern in Zaltbommel. De rechtbank doet uitspraak binnen zes weken.

Zaltbommel e.o.