Ontmanteling 'levensgevaarlijk' drugslab Brakel duurt hele dag; politie doet nog twee invallen: wapen, geld en auto in beslag genomen

updateBRAKEL - De Gelderse politie verwacht woensdag nog uren nodig te hebben met het ontmantelen van het drugslab, dat dinsdagavond werd aangetroffen aan de Kooihoek. In het lab werd xtc gemaakt. 

Het lab werd gevonden in een schuurtje achter een autobedrijf. Op het terrein buiten het lab stonden zo'n 200 jerrycans. In sommige vaten zaten grondstoffen voor xtc, in andere zat afval. In totaal trof de politie 125 kilo MDMA-poeder (daarvan worden ecstasypillen gemaakt) aan en 51 kilo MDMA-olie (circa 2 kilo olie is goed voor de productie van een kilo MDMA-poeder). Politiewoordvoerder Willem-Jan Uytdehage sprak van een 'zeer grote hoeveelheid poeder'. 

Levensgevaarlijk

Ook stonden er twintig acetyleenflessen en lag er zoutzuur opgeslagen. Dat zorgde volgens de experts van Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) voor een levensgevaarlijke situatie in de woonwijk. De experts zijn bezig met de ontmanteling van het lab. 

Heterdaad

Er werd dinsdagavond bij het lab één verdachte aangehouden. Hij werd op heterdaad betrapt. De man zou al lang in Brakel wonen en een bekende zijn in het criminele circuit.

Ook werd er een busje in beslag genomen. De politie sluit niet uit dat er nog meer mensen worden gearresteerd.

Twee andere invallen: vuurwapen, auto en cash in beslag

De politie heeft nog op twee andere plaatsen invallen gedaan. Daarbij werden een handvuurwapen, 7.500 euro aan contant geld en een auto in beslag genomen.  In het kader van het onderzoek wilde de politie niet zeggen waar die invallen plaatsvonden. 

'Al maanden onderzoek'

Volgens omwonenden deed de politie al maanden onderzoek naar het lab. Ze zijn boos, omdat de spullen die bij het lab zijn gevonden groot explosiegevaar zouden opleveren. In de buurt wonen gezinnen met kinderen. 

Quote

De politie was hier al lang van op de hoogte. Al maanden wordt er onderzoek gedaan. Ze hebben de omgeving onnodig gevaar laten lopen.

Marcel van der Meijs, omwonende

,,De politie was hier al lang van op de hoogte. Al maanden wordt er onderzoek gedaan. Ze hebben de omgeving onnodig gevaar laten lopen. Ik woon hier met mijn gezin met drie kinderen, een kindje van 1,5 jaar oud!'' fulmineert Marcel van der Meijs, die op circa 60 meter afstand van het autobedrijf woont. ,,Wij hoorden gisteren pas van het lab, toen we ineens een arrestatieteam in de weer zagen. Van agenten daar kregen we te horen dat dit een lopend onderzoek is. Het is al die tijd een grote bom geweest. Er hebben hier afgelopen tijd heli's in de lucht gehangen om foto's te maken. Wat is nou meer van belang: bewijs verzamelen of voorkomen dat de omgeving in gevaar wordt gebracht?''

Van der Meijs zegt zelf nooit iets van het lab te hebben gemerkt. Wel zegt hij vaak een jongen te hebben zien rondlopen bij het autobedrijf 'waar ik vraagtekens bij had'. ,,Je mag iemand niet op zijn uiterlijk beoordelen, maar hij zag er verdacht uit. Er werd gezegd dat hij een auto aan het opknappen was.''

Politiewoordvoerder Uytdehage zegt echter dat het pand pas een week verdacht was bij het onderzoeksteam. ,,Dat er een drugslab zat, wisten we pas op de dag dat we de inval deden. Als we zoiets weten, wachten we vanwege het gevaar nooit met invallen, dan pakken we meteen door.'' 

Groter onderzoek

De inval bij het lab is onderdeel van een groter onderzoek van de politie in de regio Midden- en West-Brabant. Over het onderzoek wil de politie op dit moment niets zeggen.

Volledig scherm
Binnen in het drugslab in Brakel. © Bart Meesters
Volledig scherm
De politie doet onderzoek bij het drugslab in Brakel. © Bart Meesters
Volledig scherm
Tientallen jerrycans bij het drugslab in Brakel. © Bart Meesters
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement