Volledig scherm
Vera van Loon met het dagboek van haar vader op historische grond: wijnkoperij Van Boort in Zaltbommel. Links burgemeester Albert van den Bosch. © Bertjan Kers

Oorlogsdagboek Bommen boven Zaltbommel gepresenteerd

ZALTBOMMEL - In Zaltbommel is vrijdagmiddag het boek Bommen boven Zaltbommel gepresenteerd, het oorlogsdagboek van Björn Groenevelt. Het werd bewerkt door journalist Rudie van Meurs.

Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Vera van Loon-Groenevelt, de jongste dochter van Björn Groenevelt en Lydia Rodrigues Pereira in het gebouw waar haar ouders vanaf 1942 woonden, bij wijnkoperij Luuc van Boort naast de Waterpoort. Luucs vader Inno van Boort was destijds de huisbaas van het echtpaar, dat vanuit Jutphaas naar Zaltbommel verhuisde.

Bijzonder is dat de joodse Lydia Groenevelt nooit haar afkomst bekendmaakte. Dat was een geheime afspraak die haar familie had gemaakt nadat de Duitsers Nederland waren binnengevallen. De familie had door dat het fataal zou kunnen zijn als dat bekend werd. Het gezin Groenevelt zat dan ook niet ondergedoken.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement