Volledig scherm
De lichtreclame op de gevel van Paul Meijering Metalen. © Annemiek Steenbekkers/BD

Raad van State zet streep door LED reclamescherm langs N322

DEN HAAG/ZALTBOMMEL – De Raad van State vindt het enorme LED-reclamescherm parallel aan de N322 in strijd met het welstandsbeleid van de gemeente Zaltbommel, en heeft om die reden de vergunning vernietigd.

Volgens de Raad van State ging de gemeente Zaltbommel met het verlenen van een vergunning voor een LED-reclamescherm van maar liefst 59 vierkante meter, diametraal in tegen de eigen welstandseisen voor LED-schermen. De gemeente paste ten onrechte de welstandseisen voor gewone reclameborden toe. Volgens de Raad kan dat niet, want dan heeft het ook geen zin om aparte welstandseisen voor vaak helverlichte LED-schermen op te nemen. En aangezien het Zaltbommelse welstandsbeleid geen grotere LED-bakken dan 3 bij 0,75 meter toestaat, heeft de gemeente een levensgroot probleem.

Met deze uitspraak komt de Raad Zaltbommeler Jan-Wim van Drunen tegemoet. Hij maakte bezwaar, omdat hij het enorme heldere, afleidende scherm op het bedrijfsgebouw van Paul Meijering levensgevaarlijk voor automobilisten vindt. Bovendien woont hij aan de overzijde van N322 en heeft hij last van de lichtinval. In ieder geval mag Zaltbommel haar huiswerk overmaken. Mocht Van Drunen het niet eens zijn met een eventueel aangepaste vergunning voor Paul Meijering, dan kan hij direct bij de Raad van State in beroep.

Zaltbommel e.o.