Volledig scherm
De TorenTuin in Zaltbommel © Stichting TorenTuin

Race TorenTuin Zaltbommel nog niet gelopen

ZALTBOMMEL - Een bouwkavel voor één huis aan de rand bij de stadsmuur zorgt voor verdeeldheid in Bommelse politiek.

Het veelbesproken kavel bevindt zich in de buurt van een ijskelder. Een monument volgens wethouder Adrie Bragt. „De partij die die kavel koopt heeft dan ook een instandhoudingsplicht. En de koper is verantwoordelijk voor het laten uitvoeren van archeologisch onderzoek.” Maar wat als daarbij zeer waardevolle vondsten aan het licht komen, vroeg Kees Metz (ZVV) zich af. Dat is volgens Bragt het risico dat de koper aangaat.

Tussen voor of tegen bouwen van de Bommelse raadsfracties zit maar een paar zetels verschil. Voor de portemonnee van de gemeente Zaltbommel scheelt het 288.000 euro.

Van meet af aan, nu 3,5 jaar geleden, was duidelijk dat de TorenTuin tijdelijk zou zijn, in afwachting van woningbouw in de Agnietentuin. Maar de tuin is zo’n succes dat de roep om een definitieve status steeds sterker klinkt. De raad vond afgelopen zomer dat het college nog maar eens goed moest kijken of er niet toch een variant met woningbouw én TorenTuin mogelijk was. Er ligt nu een voorstel met daarin 4.000 vierkante meter TorenTuin. De vrijwilligers zeggen de toekomst van de tuin pas te kunnen waarborgen als ook die ene bewuste bouwkavel sneuvelt.

Zaltbommel e.o.