Volledig scherm
Charlotte Cloosterman, Merijn de Ruiter en Julia Arntz. © Iris van Iersel

Scholieren Cambium College Zaltbommel bedenken een oplossing voor brandveiligheid

ZALTBOMMEL - Vier vwo-leerlingen vertegenwoordigen het Cambium College uit Zaltbommel voor de 3M Science Challenge. Met hun idee 'Glow in the Smoke', een verf die oplicht als er koolstof vrijkomt, hopen ze de wedstrijd te winnen.

Een tijdje terug zagen de scholieren een reclame voorbijkomen op Discovery Channel: deelnemers gezocht voor de 3M Science Challenge. Het is de beodeling dat middelbare scholieren met een project of product een oplossing zoeken voor alledaagse problemen. De vier scholieren Julia Arntz, Merijn de Ruiter, Charlotte Cloosterman en Julia Posthouwer bedachten een bijzondere verf. ,,Glow in the Smoke is een verf die oplicht als er koolstof vrijkomt bij brand", aldus de scholieren. ,,Gemiddeld heb je maar vier minuten om de weg naar buiten te vinden. Deze verf vormt een zichtbare vluchtroute en is geschikt voor woningen, maar ook bijvoorbeeld ziekenhuizen."

Er is nog geen prototype van de verf beschikbaar. Als de scholieren doorgaan naar de volgende ronde, krijgen ze hulp om het product te ontwikkelen. Op dit moment telt het idee meer dan 500 stemmen. Als hun idee uiteindelijk wint, maken de scholieren kans op 10.000 euro. ,,Daarmee hopen we patent aan te kunnen vragen op het product, maar we kunnen het ook goed gebruiken voor onze vervolgstudie."

Stemmen kan via de facebookpagina van 3M Nederland.