Volledig scherm
Groep 7-8 van de Rank in Kerkwijk. © Rianneke Mees/BD

Schoolmusical in Empel en Kerkwijk: 80 versus 13 leerlingen

KERKWIJK/EMPEL - Er zit slechts een slordige veertien kilometer tussen ’t Wikveld in Empel en De Rank in Kerkwijk. Maar de verschillen in groepen 8 kunnen haast niet groter zijn.

Basisschool ’t Wikveld heeft vier klassen, met in totaal tachtig leerlingen, verdeeld over twee locaties. De Rank telt slechts vier leerlingen uit groep 8, die samen met negen groep 7-leerlingen een combinatieklas vormen. Maar ze spelen allebei de musical ‘Alles overboord’. Beide situaties vragen om aanpassingen. De meeste musicals zijn immers geschreven voor een gemiddelde klas.

Hobby
De eindmusical is op veel basisscholen sinds de jaren 80 een traditie. Schoolmusicals zijn te koop bij verschillende bedrijven, die vaak zijn ontstaan uit een hobby van enthousiaste leerkrachten. Sommige scholen bedenken de musical van A tot Z helemaal zelf, al dan niet met inbreng van de leerlingen. De musicals worden steevast getoond aan een publiek van ouders en andere familieleden.

De musicalavonden worden speciaal gemaakt, zo worden de leerlingen soms met limousines thuis opgehaald en gaan zij via een rode loper de gymzaal in. Soms wordt ook een grote zaal afgehuurd in de omgeving. Zo voert ’t Wikveld de schoolmusical op in cultureel centrum d’n As. De Rank gebruikt gewoon de speelzaal.

Volledig scherm
Schoolmusical van basisschool ’t Wikveld. © Roy Lazet

Zaltbommel e.o.