Volledig scherm
Gids Rein van Willigen begeleidt een groepje mensen door de kerk. © Jasmijn Kwaks

Sint Maartensfeestweek in Zaltbommel afgetrapt met St. Maartensbier en puzzeltocht

ZALTBOMMEL - De aftrap van de Sint Maartensfeestweek had dit weekeinde plaats in Zaltbommel. Met onder meer een etalagepuzzeltocht en gratis St. Maartensbier voor iedereen met de roepnaam Maarten werd een sfeervolle toon voor de rest van de week gezet.

Een Romeinse helm, halve rode mantel en een zwaard zijn van 5 tot en met 12 november te vinden in etalages van Zaltbommelse winkels. Allemaal symbolen van het verhaal over de Romeinse soldaat Maarten, die op 15-jarige leeftijd de helft van zijn mantel aan een bedelaar gaf. De bedelaar bleek een verschijning van Jezus.

Uitgebreide viering
Dit jaar is het 1700 jaar geleden dat Maarten werd geboren en dat wordt uitgebreid gevierd: dit weekeinde was er naast de etalagepuzzeltocht, een workshop lampionnen maken, de lancering van het eerste St. Maartensbier en een stadswandeling.

Ook de Sint Maartenskerk, vernoemd naar de heilige, opende de deuren voor deze gelegenheid. Kinderen vanaf tien jaar konden de 281 treden van de toren beklimmen en hoorden op de eerste verdieping het verhaal. ,,Nu ik dit heb gedaan, voel ik me een echte Bommelaar”, zei de 11-jarige Emma Luna Posada Suescun.

Voordat het traditionele feest vrijdag 11 november gevierd wordt, komen er nog verhalenvertellers op Bommelse basisscholen. Ook wordt dinsdag een lezing gehouden in de Gasthuiskapel. Het volledige programma is te vinden via de website.

Zaltbommel e.o.