Volledig scherm
Ien Stijns treed af als directeur van Stichting museum Slot Loevestein © Slot Loevestein

Slot Loevestein moet op zoek naar opvolger van Ien Stijns

POEDEROIJEN Ien Stijns vertrekt bij Slot Loevestein. De directeur-bestuurder van Stichting Museum Slot Loevestein, gaat in april 2019 met vervroegd pensioen. 

In april 1999 trad zij aan als interim-directeur. Ze maakte de overstap van de gemeente Gorinchem. Na twintig jaar zet ze er een punt achter. 

Gidsenverhalen

Quote

Onder leiding van Ien Stijns heeft Slot Loevestein een metamorfo­se ondergaan

Stichting Museum Slot Loevestein

Volgens een verklaring van de stichting heeft Slot Loevestein onder leiding van Ien Stijns ‘een metamorfose ondergaan’. ,,Zij introduceerde het zelfstandig bezoek, ondersteund met gidsenverhalen en privérondleidingen, een educatief programma voor basisscholen en realiseerde een drietal nieuwe publiekspresentaties over de Middeleeuwen, Hugo de Groot en de Hollandse Waterlinie.” 

In 2012 en 2013 heeft er een forse verbouwing plaats gevonden waarbij de verbetering van de dienstverlening centraal stond. Er is een bezoekerscentrum gerealiseerd voor de Hollandse Waterlinie en het Waterschap Rivierenland. Daarnaast is het Arsenaal geschikt gemaakt voor groepsontvangsten en zakelijke bijeenkomsten. Ook heeft Slot Loevestein een bed & breakfast gekregen, een aantrekkelijke museumwinkel, een nieuwe taveerne en een escaperoom. 

Ien Stijns stond aan de basis van diverse samenwerkingsverbanden gerealiseerd. De bijna twintig jaar oude Vestingdriehoek is daar een voorbeeld van. 

Dreigende sluiting

Dieptepunt in haar loopbaan was toen Loevestein in 2012 met sluiting werd bedreigd doordat het de status Rijksmuseum kwijt zou raken. ‘Hugo de Groot’ toog daarop naar Den Haag om te protesteren, gesteund door onder meer de gemeenten Gorinchem, Woudrichem en Zaltbommel.  Minister Jet Bussemakers haalde in 2015 de kou uit de lucht.