Volledig scherm
© Thinkstock

Snel internet buitengebied Gelderland vast door Europese regels

ZALTBOMMEL/KERKDRIEL - De Gelderse plannen voor de aanleg van glasvezel op het platteland lopen vast door Europese regels. Het pilotproject in de Achterhoek kan daardoor slechts in zeer uitgeklede vorm worden uitgevoerd.

Dat maakt de vooruitzichten voor Rivierenland, waar ook wordt gewerkt aan een plan voor snel internet in de polder, er niet beter op. Gedeputeerde Jan Markink heeft namelijk al laten weten dat het geld dat de provincie had gereserveerd voor de rest van Gelderland aan andere dingen uitgegeven gaat worden.

Overheid
Zijn CDA-collega Jan Jacob van Dijk maakt zich al jaren sterk voor glasvezel op het platteland. Als commerciële partijen deze gebieden niet interessant vinden, moet de overheid het maar doen, is zijn gedachte.

Snelheid
In Brussel geldt de regel dat een internetsnelheid van 30MB per seconde goed genoeg is. Als die snelheid gehaald is, mag de overheid geen kabels leggen om een hogere snelheid te bereiken. Volgens Van Dijk heeft het platteland 100MB per seconde nodig om zich te kunnen ontwikkelen.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement