Volledig scherm
PREMIUM
© Olaf Smit

Snelle boot van Zaltbommel naar Loevestein: het spektakel van deze zomer

ZALTBOMMEL - De streek heeft er deze zomer een toeristische attractie bij: een snelle boot van Zaltbommel naar Slot Loevestein. Met 40 kilometer per uur over de Waal, vijf keer per dag. Alleen de reis is al een belevenis. 

Volledig scherm
De boot tussen Zaltbommel en Slot Loevestein gaat 40 kilometer per uur. © Brigit Groeneveld/BD

In de haven van Zaltbommel ligt de Gorinchem XI, een van de boten van veerdienst Riveer, zaterdagochtend te wachten op de eerste passagiers. Genodigden, die mee mogen om te vieren dat het eindelijk gelukt is om Zaltbommel via het water te verbinden met Slot Loevestein. En daarmee ook met Gorinchem, Fort Vuren, Woudrichem, Werkendam en Hardinxveld. 
De boot van Riveer blijkt een wolf in schaapskleren. Nadat wethouder Willem Posthouwer  van Zaltbommel en zijn collega Joost van der Geest uit Gorinchem symbolisch een knip in alle kaartjes hebben gezet, draait de Gorinchem XI eerst rustig de Waal op, maar daar gaat het gas open. De boot richt zich op uit het water en spuit weg. Veertig kilometer per uur gaat 'ie; hard genoeg om erachter te waterskiën.  De tocht naar Loevestein duurt drie kwartier, maar verveelt geen seconde. 

Zaltbommel e.o.