Volledig scherm
Lienke Roos, maakster van de documentaire Tweespraak, presenteerde donderdagavond haar film in een goed gevulde aula van het Cambium College De Waard in Zaltbommel © B Moerman

Terugblik in film op moeilijke integratie

Integratie van de Marokkaanse gemeenschap in Zaltbommel is het thema van een korte film die gisteren in première ging tijdens een debatavond in het Cambium College.

De 40 minuten durende documentaire laat zien hoe Zaltbommel omging met de escalatie van integratieproblemen rond 2009 en welke oplossingen daarna zijn ingezet. Marokkaanse jongeren zorgden destijds voor veel overlast. Sinds die roerige periode is gekozen voor een nieuwe aanpak die zijn vruchten afwierp. Men realiseerde zich dat integratie van twee kanten moet komen. Dat verklaart de titel van de documentaire: Tweespraak. Maakster is Lienke Roos.

Gisteren was ze even terug in haar oude school. Na de middelbareschooltijd studeerde ze in Maastricht. Daar schreef ze een scriptie over integratie van de derde generatie Marokkanen en Turken in Nederland. Die interesse was aanleiding voor het maken van de film waarin onder meer Zaltbommels vroegere burgemeester, twee buurtvaders, de wijkagent en een Marokkaanse jongere aan het woord komen. Daarnaast is gefilmd tijdens multiculturele bijeenkomsten en sportevenementen.

Na afloop van de film leidde Roos samen met oud-predikant Henk Veltkamp een gesprek met de aanwezigen over toekomst en kansen voor jongeren in Zaltbommel. Dat gebeurde aan de hand van een viertal stellingen. Voor de organisatie van de avond, die circa 150 bezoekers trok, tekenden de Marokkaanse vereniging Al-Amal, de stichting Kompas en de Raad van Kerken.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement