Volledig scherm
Die eeuwige oorlog sleutelt op een humoristische manier aan de generatiekloof tussen 1945 en 2016. © William Hoogteyling

Theaterstuk over oorlogsherinneringen in Zaltbommel

ZALTBOMMEL - De oorlog is al lang voorbij, maar de herinneringen eraan houden nooit op. Vorig jaar vertelden ouderen in het Rivierengebied over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar smeedde Kees van der Zwaard delen van die herinneringen aaneen tot een theaterstuk, dat op woensdag 23 november te zien is in De Poorterij in Zaltbommel.

Jaren hebben Aart (Rein van Schagen) en zijn zus Trijn (Tatjana Brinkman) gezwegen over die bange jaren 1940-1945. De herinneringen waren te pijnlijk, verwarrend en niet meer al te nauwkeurig. Maar dan komt hun kleindochter Kim (Hester de With) met haar vriendinnetje Veronique (Frederique Arnold) langs. Ze moeten voor school iets met de oorlog doen.

Het ging er in de oorlog heet aan toe in het Rivierengebied en de verwachtingen van de meisjes zijn hoog gespannen. Maar wat ze te horen krijgen is op een andere manier schokkend dan ze hadden verwacht.

Het schoolproject van de meisjes dreigt uit te lopen op een nieuwe strijd. ‘Wie is held en wie is lafaard?’ Maar dan blijkt dat we werkelijkheid niet zo eenvoudig is. Het theaterstuk ‘Die eeuwige oorlog’ sleutelt op een humoristische manier over de generatiekloof tussen 1945 en 2016.

Lees over de oorlogsherinneringen van Aart en Trijn in het Brabants Dagblad, editie Den Bosch, van zaterdag 29 oktober.

Zaltbommel e.o.