Volledig scherm
© StockExchange

Vooral drukke avondspits bij veer Brakel

BRAKEL - De verkeershinder bij de Merwedebrug op de A27 zorgt nog niet voor extreme drukte bij het veer Brakel - Herwijnen over de Waal. Rijkswaterstaat heeft het plaatselijke vrachtverkeer op de mogelijkheid gewezen om via het veer aan de overkant te komen. Vrachtwagens mogen de brug niet meer over wegens haarscheurtjes.

,,Het is zeker drukker dan normaal, maar we kunnen het nog goed aan”, zegt bedrijfsleider Johan Hania van Riveer in Gorcum waar de veerpont tussen Brakel en Herwijnen onder valt. ,,Een flinke toename verwachten we pas morgen.”

Bij de avondspits was de wachttijd woensdag wel opgelopen tot ‘één pont lang’, meldde Hania. Dat is nog niet extreem vertelt hij. “Bij ernstige files op A2 of A27 staan de auto’s soms tot bij Brakel.” De pont vaart normaal vier keer per uur heen en terug. “Maar indien nodig kan het aantal vaarten tot zes of zeven uitgebreid worden. De overtocht kost maar een paar minuten”, zegt Hania.

Het veer heeft een laadvermogen van 122,5 ton, vertelt Hania. Dat betekent dat het met twee zestigtonners vol is, maar zulke grote wagens verwacht Hania niet veel. Er kunnen normaal per keer achttien personenauto’s mee. Per dag zet het veer zo’n 1.000 auto’s en 200 scholieren over.

Op de wegen in de Bommelerwaard zijn nog geen echt grote problemen ontstaan. De Van Heemstraweg (N322) is erg druk. “Maar dat was te verwachten nu het verkeer op de A2 en de A27 sterk is toegenomen”, zegt een woordvoerster. De A322 wordt daardoor extra gebruikt als sluiproute. Wel kijkt de gemeente Zaltbommel met enige zorg naar het veer in Brakel. Als dat meer vrachtverkeer gaat overzetten, betekent dat ook een grotere druk op de wegen in de Bommelerwaard.

Zaltbommel e.o.