Volledig scherm
De rivierjutters verzamelden afgelopen voorjaar 1.300 kilo afval in de uiterwaarden. © IVN Natuureducatie

Voorjaarsschoonmaak door Waaljutters levert 1.300 kilo afval op

ZALTBOMMEL - De duizend vrijwilligers die afgelopen voorjaar op pad gingen om de uiterwaarden van de Waal, Rijn en Linge schoon te vegen, hebben alles bij elkaar 1.300 kilo afval verzameld. 

Deze rivierjutters, die samen 180 kilometer oever besloegen, waren afkomstig uit zeven Gelderse riviergemeenten: Lingewaard, Lingewaal, Neder-Betuwe, Neerijnen, Zevenaar, West Maas en Waal en Zaltbommel. 

Het was voor het vierde jaar dat vrijwilligers van sport- en cultuurverenigingen de rivieroevers de uiterwaarden introkken. Het meest gevonden afval: plastic. Van recreanten vooral, maar ook troffen de jutters veel afval aan van de scheepvaart en de beroepsindustrie. Tot de bijzondere vondsten behoorden een cementtol, een stofzuiger en autostoelen.

Ook Maasdriel

In de meeste gemeenten gaan de Rivierjutters ook in het najaar aan de slag. Zij worden dan vergezeld door Maasjutters in West Maas en Waal en Maasdriel.

De opruimacties zijn onderdeel van Schone Rivieren, een initiatief van IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting de Noordzee. De vrijwilligers kunnen door te helpen jutten wat geld verdienen voor hun vereniging. De eerste drie jaar van het project werd 61.000 kilo afval verzameld.