Volledig scherm
Henk de Kort, lange tijd burgemeester van de voormalige gemeente Kerkwijk, is woensdagavond overleden. © Gemeente Zaltbommel

Voormalige burgemeester van vroegere gemeente Kerkwijk Henk de Kort overleden

GAMEREN - In verzorgingshuis Het Slot in Gameren waar hij al geruime tijd verbleef is woensdagavond Henk de Kort (84) overleden. De Kort was lange tijd burgemeester van de voormalige gemeente Kerkwijk. Een echte Bommelerwaarder en zeer geliefd.

Henk de Kort groeide op in een boerengezin in Bruchem en werd zelf later ook veehouder. Hij was al vroeg actief in de lokale politiek. Daarnaast had hij diverse bestuursfuncties. Eén was die van de B.O.G. afdeling Bommelerwaard (Bond van Oud-leerlingen van het land- en tuinbouwonderwijs in Gelderland). Ook was hij onder meer voorzitter van de Commissie Veeteelt in De Bommelerwaard en voorzitter van het Streekarchief Bommelerwaard.

Locoburgemeester

In 1970 kwam De Kort voor de ARP in de gemeenteraad van Kerkwijk. Vier jaar later werd hij wethouder en locoburgemeester. Hij zou in eerste instantie waarnemend burgemeester van Kerkwijk worden, voor 15 maanden, om de tijd tot de gemeentelijke herindeling te overbruggen.

Het liep echter anders. De herindeling ging vooralsnog niet door en in december 1988 werd hij alsnog de vaste burgemeester en bleef dat tot 1 januari 1999. Toen kwam zijn functie te vervallen omdat Kerkwijk alsnog aan de gemeente Zaltbommel werd toegevoegd.

In 2001 werd hij uitgeroepen tot ereburger van de gemeente Zaltbommel.