Volledig scherm
Foto: Margriet de Wilt

Vrolijke, klassieke muziek voor kinderen in Zaltbommel

ZALTBOMMEL - Wie zijn (klein)kinderen wilde laten kennismaken met klassieke muziek, was zondagmiddag in de Gasthuiskapel in Zaltbommel. Daar lieten beroepsmusici van strijkorkest 'The Fine Arts Chamber Orchestra' het familieconcert 'Van piep tot stok' horen.

Ongeveer honderd mensen, waarvan een derde naar schatting onder de tien jaar oud is, zitten in de zaal. Op interactieve wijze maken de kleintjes kennis met klassieke muziek, de instrumenten en het verhaal achter de gespeelde stukken. Mirjam Daalmans, eerste cellist van het Fine Arts Chamber Orchestra, spreekt met de kinderen. Ze wil weten welke kinderen een instrument bespelen. Vier koters steken hun vinger enthousiast de lucht in. De kleine musici weten al wat van dynamiek in de muziek. De vrouw legt aan de andere kinderen uit wat crescendo is: als de muziek van zacht naar hard gaat. Het orkest laat gelijk horen hoe dat klinkt. De kinderen mogen zich eerst heel klein maken. Naarmate de muziek harder wordt, maken zij zich groter tot hun armen helemaal bovenin de lucht zijn.

Na afloop danken de kinderen de musici symbolisch met fleurige viooltjes. Op hun beurt dankt het orkest de kinderen voor hun aandacht met een laatste toegift: een vrolijk voorjaarsstuk met het geluid van vogeltjes en luid geratel.

Zaltbommel e.o.