Volledig scherm
© Bertjan Kers/BD

VVD Zaltbommel zegt nee tegen azc in gemeente

ZALTBOMMEL - De VVD Zaltbommel zegt ‘nee’ tegen de komst van een azc in de gemeente en stelt voorwaarden aan mogelijke noodopvang van vluchtelingen. Dat maakte de lokale fractie van de VVD zondagavond bekend.

Tijdens de algemene beschouwingen in Den Haag werd Zaltbommel afgelopen week genoemd als een van de gemeenten die in gesprek zijn met het COA over opvang en huisvesting van vluchtelingen. Maar daar wil de lokale afdeling nu een stokje voor steken.

Emoties
"Bij de inwoners van onze gemeente leven veel opvattingen en emoties met betrekking tot de huidige ernstige vluchtelingencrisis in Europa. De VVD Zaltbommel vindt het daarom belangrijk duidelijk te zijn over haar standpunten daarover."

Asielzoekerscentrum
De partij zegt niet in te stemmen met een asielzoekerscentrum zolang het Europees­ en regeringsbeleid voor asielopvang niet op orde zijn. "Wij onderschrijven het regeringsstandpunt dat ook binnen Europa overgenomen is ­dat opvang in de regio van de oorlogsgebieden de hoogste prioriteit moet hebben. Daarom ziet de VVD Zaltbommel geen enkele aanleiding om haar medewerking te geven aan ‘oplossingen’ of terugvalopties die deze prioriteit kunnen verlagen."

72­uurs noodopvang
Mocht er een verzoek komen van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) voor Zaltbommel, dan zegt de VVD Zaltbommel in te stemmen. Al wil de partij daar wel voorwaarden aan stellen. "De noodopvang vindt niet plaats in woonwijken. De vluchtelingen kunnen opgevangen worden in leegstaande bedrijfsruimten of op onbenutte stukken grond binnen de gemeente."

Handhaving
Ook moeten er garanties zijn voor handhaving van de openbare orde, vindt de partij. "Deze noodopvang is namelijk bedoeld voor mensen van wie nog totaal onbekend is wie zij zijn. En de noodopvang mag niet ten koste gaan van voorzieningen bedoeld voor inwoners van de gemeente Zaltbommel."

Maximale duur
De VVD wil in eerste instantie de aanwezigheid van de noodopvangvoorzieningen in Zaltbommel beperken tot een duur van maximaal zes maanden; of zoveel korter als mogelijk is. Dit betekent dat er gedurende een langere periode telkens voor de duur van maximaal 72 uur nieuwe asielzoekers ondergebracht worden in deze noodopvang.

Lees meer over de opvang van vluchtelingen op bd.nl/vluchtelingen.

Zaltbommel e.o.