Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

'Wachtlijsten Veilig Thuis te laat gemeld'

NIJMEGEN/ TIEL - Dat er lange wachtlijsten waren bij Veilig Thuis, het meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling in de regio's Nijmegen en Tiel, is minstens een halfjaar te laat gemeld aan de gemeenteraden. Zorgwethouders en Veilig Thuis zelf waren daar verantwoordelijk voor.

Al bij de start van Veilig Thuis in 2015 ging het mis. Onderschat werd wat allemaal kwam kijken bij de opzet van de nieuwe organisatie. Gevolg: er waren veel langer aanloopproblemen dan nodig. Ook zijn slachtoffers soms veel later geholpen dan had gemoeten.

Tot die conclusie komen de gemeentelijke rekenkamers in de regio in een onderzoek naar de nieuwe gemeentelijke aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. De rekenkamers stellen dat Veilig Thuis een 'vertekend beeld' gaf van de wachtlijsten. De werkelijke omvang werd door de organisatie onder het tapijt geveegd en de wethouders informeerden de raden te laat.

Verscherpt toezicht

Per 1 januari 2015 bundelden GGD, Moviera, Advies- en Meldpunt Kindermishandeling en Jeugdbescherming Gelderland de krachten voor de nieuwe organisatie. Vanaf de eerste dag bleek dat bij de zeventien aangesloten gemeenten veel meer aanmeldingen binnenkwamen dan waarop was gerekend. Probleemgezinnen moesten soms maanden wachten op hulp. De problemen liepen zozeer uit de hand, dat de Jeugdinspectie het meldpunt in 2016 onder verscherpt toezicht plaatste. Een jaar later werd dat opgeheven.

De gemeenteraden hebben naar aanleiding van alle problemen onderzoek laten doen naar hoe het zo heeft kunnen misgaan. De rekenkamers stellen dat te laat de wachtlijsten en te hoge werkdruk zijn gemeld bij de gemeenteraden. Gevolg was dat er weinig meer viel bij te sturen, anders dan extra medewerkers aantrekken.

Rekenkamer Nijmegen

Ook is te veel onduidelijk gebleven bij de analyse van wat er feitelijk aan schortte. Verder bleven de voorgestelde oplossingen te vaag. ,,Daardoor is het voor de raden moeilijk bijsturen, anders dan steeds instemmen met forse begrotingswijzigingen’’, zegt voorzitter Gé Backus van Rekenkamer Nijmegen. B en W van Nijmegen vragen begrip voor de moeizame start, omdat de overgang naar Veilig Thuis samenviel met een groot pakket aan nieuwe zorgtaken.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement