Volledig scherm
© Thinkstock

Wel provinciale felicitaties voor snel internet in buitengebied Rivierenland, maar geen geld

ARNHEM/ZALTBOMMEL - De provincie Gelderland is blij dat het Regio Rivierenland gelukt is om vanuit  Brussel toestemming te krijgen voor de aanleg van een glasvezelnetwerk tot in iedere uithoek van het buitengebied. Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk laat weten dat hij Regio Rivierenland inmiddels gefeliciteerd heeft. ,,We zijn blij en we zijn vooral benieuwd naar de vervolgstappen van de regio."

Vorige week kreeg Regio Rivierenland, die de belangen van Zaltbommel, Maasdriel, Neerijnen en nog zeven andere gemeenten tussen de rivieren behartigt, eindelijk de zo gewenste permissie van de Europese Commissie om zelf snel internet in de polder aan te mogen leggen. Een in Nederland unieke situatie, omdat de overheid dit eigenlijk niet mag. Het zou oneerlijke concurrentie zijn. Maar omdat Regio Rivierenland aan heeft kunnen tonen dat marktpartijen het in dunbevolkte gebieden af laten weten, wordt het nu toch toegestaan. 

Geknokt

Jan Jacob van Dijk
Volledig scherm
Jan Jacob van Dijk © DG

Eerder legde Kees Zondag, wethouder van Zaltbommel en bestuurder van de regio, al uit dat hier vier jaar voor geknokt is. Hij is dan ook blij dat de tien gemeenten nu eindelijk zelf aan de slag mogen. Ook uit het buitengebied klinkt gejuich. Daar moeten particulieren en bedrijven zich nu nog behelpen met belabberd internet via een koperen telefoondraadje.
De miljoeneninvestering moet zichzelf uiteindelijk in vijftig jaar terugverdienen. Maar alle onderzoeken die de afgelopen vier jaar nodig waren voor de aanvraag in Brussel, hebben ook geld gekost. Mocht de Regio Rivierenland enige hoop hebben daarvan nog iets terug te krijgen van de provincie, dan drukt gedeputeerde Van Dijk die meteen de grond in. ,,We zien geen aanleiding om hier financieel aan bij te dragen."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement