Volledig scherm
Bedrijven, maar ook particulieren in Rivierenland die nu toch nog overdag sproeien met water uit sloten, beken of ander oppervlaktewater, riskeren een boete van minstens 550 euro. © Carlo ter Ellen DTCT

Wie overdag toch sproeit, loopt kans op boete van minstens 550 euro

ZALTBOMMEL/KERKDRIEL - Bedrijven, maar ook particulieren in Rivierenland die nu toch nog overdag sproeien met water uit sloten, beken of ander oppervlaktewater, riskeren een boete van minstens 550 euro.

Het verbod op sproeien tussen 09.00 en 18.00 uur, dat sinds woensdag 25 juli van kracht is, geldt voornamelijk voor het sproeien met oppervlaktewater met waterkanonnen. Volgens Lotte Kaatee, woordvoerster bij Waterschap Rivierenland, zijn er ook andere manieren om de gewassen te bewateren.

Bedruppelen

Quote

We kunnen zowel op het land, vanaf het water als vanuit een vliegtuig controle­ren.

Lotte Kaatee, Woordvoerder Waterschap Rivierenland

,,Je mag bijvoorbeeld wel een pulspomp gebruiken of je gewassen bedruppelen. Hierbij wordt minder water verdampt dan anders en gaat het water ook direct de grond in, waardoor het ook weer sneller de sloten in kan stromen.'' Deze methodes zouden een uitkomst kunnen zijn voor tuinders en boeren. Particulieren zijn ook strafbaar, 'maar over het algemeen gebruiken particulieren drinkwater'.

Het waterschap controleert of er overdag wordt gesproeid. Daarvoor zet het verschillende handhavers in. ,,We kunnen zowel op het land, vanaf het water als vanuit een vliegtuig controleren'', stelt Kaatee. ,,Als je dan wordt betrapt op het gebruik van oppervlaktewater, krijg je een waarschuwing, als het de eerste keer is. Bij een volgende overtreding volgt een boete.''

Voor particulieren bedraagt de boete minimaal 550 euro. Bedrijven betalen meer, maar daarvoor bestaat geen standaardbedrag.