Volledig scherm
Wilma de Joode: ,,Ik heb mensen gesproken die leven met één nier ook na een donatie. Zij functioneren prima." © Milan Rinck

Wilma uit Herwijnen geeft een nier weg omdat ze die best kan missen

HERWIJNEN - Wilma de Joode uit Herwijnen geeft haar nier weg aan een wildvreemde. Omdat ze er best eentje kan missen. ,,Doodeng. Maar als ik het uit angst niet doe, vind ik dat egoïstisch."

In en rond Herwijnen is Wilma de Joode vooral bekend als beheerder van het dierenopvangtehuis De Bommelerwaard in Bruchem.

Dat ze veel voor mens en dier over heeft, is voor de meesten geen nieuws. Het is Wilma die in de polder schapen uit de sloot tilt. Het is Wilma die een hondje met diabetes adopteert. En het is Wilma die vaak bij de bloedbank zit, omdat er vast iemand op de wereld is die haar bloed kan gebruiken.

Maar wat als de operatie misgaat? Wat als haar bloedeigen zus over een paar jaar ook een nier nodig heeft? Wilma heeft die vragen voor zichzelf al honderd keer beantwoord. En toch gaat ze het doen. Eén van haar nieren gaat er binnenkort uit. Zodat iemand anders hem nog twintig jaar kan gebruiken.

,,Ik ben gewoon zo. Altijd al zo geweest. Ik vind, als je iemand kan helpen, moet je dat ook doen." Maar is ze dan helemaal niet bang? ,,Dat er iets met mij gebeurt als ik nog maar één nier heb? Dat kan natuurlijk. Maar als mijn tijd komt, dan komt mijn tijd."

Lees een uitgebreid interview met Wilma en haar keuze om haar nier te af te staan in het Brabants Dagblad van woensdag 17 augustus.

Zaltbommel e.o.