Volledig scherm
© EDWIN WIEKENS

Zaltbommel krijgt er
met Mainfreight een 'risicobedrijf' bij

ZALTBOMMEL - Met de komst van Mainfreight Europe naar bedrijventerrein Wildeman, haalt Zaltbommel een tweede 'risicobedrijf' in huis. 

Op dit moment is chemiebedrijf Sachem Europe bv in Zaltbommel het enige bedrijf in de Bommelerwaard dat op de landelijke brzo-lijst (Besluit risico's zware ongevallen) staat en onder het Besluit externe veiligheid inrichtingen (bevi) valt. Maar er komt er eentje bij: Mainfreight Europe. Dit internationale logistieke bedrijf wil zich nog dit jaar vestigen in een nieuw te bouwen pand op het Zaltbommelse bedrijventerrein Wildeman. 

Haarlak

Mainfreight begint in Zaltbommel een logistiek centrum van 50.000 vierkante meter. De bedoeling is dat daar lichaamsverzorgingsproducten worden op- en overgeslagen. Een deel van die opslag wordt gezien als risicovol. Het gaat dan om  de 6.000 vierkante meter waar zaken als shampoos, deodorant en haarlak komen te staan.  Voor dat deel moet Somerset Capital Partners (de bouwer van het nieuwe bedrijfspand) en MainFreight (de gebruiker) een aanvullende procedure doorlopen. Ook zal Zaltbommel nog een aanvullend besluit moeten nemen, want de plannen wijken af van de eigen beleidsvisie 'externe veiligheid'. 

In de praktijk bekent toevoeging aan de brzo-lijst dat het bedrijf voor dat specifieke deel van de opslag aan strengere veiligheidseisen moet voldoen. Het gaat hierbij om aanvullende regels voor de veiligheid van de eigen medewerkers maar ook voor de omgeving. Bij die strengere eisen hoor ook controles. Die worden in opdracht van de provincie uitgevoerd door de Omgevingsdienst Regio Nijmegen. 

  1. Wel provinciale felicitaties voor snel internet in buitengebied Rivierenland, maar geen geld

    Wel provincia­le felicita­ties voor snel internet in buitenge­bied Rivieren­land, maar geen geld

    ARNHEM/ZALTBOMMEL - De provincie Gelderland is blij dat het Regio Rivierenland gelukt is om vanuit Brussel toestemming te krijgen voor de aanleg van een glasvezelnetwerk tot in iedere uithoek van het buitengebied. Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk laat weten dat hij Regio Rivierenland inmiddels gefeliciteerd heeft. ,,We zijn blij en we zijn vooral benieuwd naar de vervolgstappen van de regio."

Zaltbommel e.o.