Volledig scherm
Theater De Poorterij © BD

Zaltbommel moet huiswerk plan Poorterij over doen

DEN HAAG/ZALTBOMMEL – De gemeente Zaltbommel krijgt van de Raad van State een half jaar de tijd om een paar fouten in het bestemmingsplan voor cultureel – en horecacentrum De Poorterij te repareren.

Als dat niet lukt gaat het plan alsnog geheel van tafel, zo blijkt uit een tussenuitspraak van de Raad. Zo is niet duidelijk of er voldoende parkeerplaatsen zijn gepland, mocht De Poorterij alsnog in een winkelcentrum worden omgeturnd. Weliswaar is dat niet de insteek van de gemeente, maar het bestemmingsplan maakt het wel mogelijk. De gemeente heeft alleen de verkeers- en parkeerbehoefte onderzocht voor de combinatie theater (285 zitplaatsen), 750 vierkante meter winkelruimte, 250 vierkante meter horeca en 750 vierkante meter overige bedrijven.

Proeflokaal
Evenwel als de Poorterij in zijn huidige opzet kopje onder zou gaan maakt het plan ook een groot winkelcomplex mogelijk. En winkels, zeker supermarkten trekken veel meer verkeer aan. En het plan maak niet alleen omzetting in winkels mogelijk maar ook in een hotelcomplex. In het verlengde moet de gemeente onderzoeken wat de gevolgen voor de leef- en woonomgeving zijn mocht de Poorterij in toekomst een hotel met bijbehorende horeca worden.

Terras
De Raad eist ook een betere terrasregeling. In het bestemmingsplan eist de gemeente Zaltbommel dat proeflokaal Orion alleen bier en andere dranken mag schenken als er ook een (micro)brouwerij bij zit. Want een gewoon café wil de gemeente per se niet. Daar is de Raad het wel mee eens. De vraag is evenwel hoe groot het terras mag zijn en waar deze op het binnenterrein geplaatst mag worden. Dat zal de gemeente binnen een half jaar duidelijk moeten maken. Voor de rest heeft de Raad de bezwaren tegen het bestemmingsplan verworpen. Daarmee is in principe de combinatie van theater, micro-brouwerij plus proeflokaal met terras toegestaan.

Zaltbommel e.o.