Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

ZLTO wil molens van boeren en burgers samen

ZALTBOMMEL - Boerenorganisatie ZLTO Maas en Waal wil een energiecoöperatie oprichten om, samen met burgers, windmolens neer te zetten. 

Om windmolens te realiseren wil ZLTO Maas en Waal gaan samenwerken met dorpsplatforms en -comités. ,,De grondeigenaren willen graag energieneutraal worden'', zegt vicevoorzitter van de ZLTO Chris van Rossum. ,,Met het oprichten van een coöperatie kunnen we alle inwoners laten meeliften.''

Van Rossum zegt dat de boeren liever een vrijkomend bouwblok (boerenerf) in agrarische handen houden dan omgevormd zien worden tot een burgerwoning. ,,Maak er twintig jaar een zonneweide van en geef het dan terug aan de landbouw. Ook kun je panelen leggen op asbestdaken die moeten worden gesaneerd.''

Op die manier vang je twee vliegen in één klap, denkt de ZLTO. 

De organisatie wil graag tempo maken met de vergroening. Ze vindt de gemeente West Maas en Waal te afwachtend en geeft tijdens de Oogstdagen van komend weekeinde alvast een voorzet voor haar duurzame koers. Dan is er voor het eerst een informatieplein ingericht met duurzaamheid, milieu, voedselverspilling en kringloop als onderwerpen.  

Volgens Van Rossum is het nu tijd om te handelen en duurzame energie te gaan produceren. Wachten is volgens hem geen optie meer. Ook is het volgens ZLTO niet mogelijk energieneutraal te worden zonder windmolens.

In de gemeente West Maas en Waal staan twee zonnevelden op stapel. 

Boeren en burgers samen, dat was aanvankelijk ook het idee bij de drie geplande windmolens ten zuidoosten van Zaltbommel, maar dat kwam niet van de grond. Uiteindelijk zijn het nu vijf agrarische ondernemers die de kar trekken.