Zwaar ongeluk A12: chauffeur (29) uit Nederhemert gewond, filmende omstanders beboet

NEDERHEMERT/ARNHEM - Het ernstige ongeluk op de A12 bij Arnhem, maandagochtend, en de grote verkeersproblemen die daardoor ontstonden, zijn veroorzaakt door een klapband. Dat zegt een woordvoerder van de politie in de nasleep van de crash. Een 29-jarige bestuurder uit Nederhemert raakte gewond.

Door de klapband reed een vrachtwagen, bestuurd door een 43-jarige inwoner van Deventer, door de vangrail in de middenberm en belandde op de andere rijbaan. Daar raakte hij de truck van een 46-jarige Utrechter. 

Tollen

Door de impact van de botsing raakten de voertuigen aan het tollen. Als gevolg daarvan raakte een aanhanger los en werd de bestelbus van een 29-jarige man uit Nederhemert geraakt. De drie bestuurders van de de vrachtwagens raakten bij het ongeluk gewond, waarvan eentje ernstig.

De Utrechter zat bekneld in de cabine van zijn truck en moest door de brandweer worden bevrijd. Hij is met ernstig beenletsel overgebracht naar het Radboudumc in Nijmegen. Ook de man uit Nederhemert is naar het ziekenhuis gebracht. Over de aard van zijn verwondingen kon de politie geen mededelingen doen.

Verkeerschaos

Door het ongeluk was de A12 in westelijke richting tot in de vroege avond geblokkeerd. In oostelijke richting was een groot deel van de dag slechts een van de drie rijstroken beschikbaar. Het gevolg was een enorme verkeerschaos in Arnhem en wijde omgeving, met name in de avondspits.

De hulpdiensten hebben de hele dag onderzoek gedaan en puin geruimd. Er werd een drone ingezet om overzichtsfoto's te maken.

Boeteregen

Automobilisten die  met telefoon in de hand langs het grote vrachtwagenongeluk op de A12 zijn gereden, kunnen een bekeuring verwachten. De politie heeft een deel van de mobiele ramptoeristen op de foto gezet. Rijden met een mobiel in de hand wordt beboet met 230 euro.

Politiemedewerkers van de Verkeersongevallenanalyse stoorden zich dusdanig aan de vele bestuurders met een telefoon in de hand, dat ze besloten foto's te maken. Met behulp van het kenteken kan er dan een bon uitgeschreven worden.

Volledig scherm
De ravage op de A12 nadat de truck van een 43-jarige man uit Deventer door de vangrail in de middenberm was gereden. © Gerard Burgers